Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Latest News

Manage PermissionsManage Permissions
RAIKAN HARI GIS SEDUNIA DENGAN PELBAGAI AKTIVITI

HAB2 AND PG HJH2.png

ACARA Hari GIS Sedunia dirasmikan oleh Juruukur Agung, Awang Haji Ali Bakar bin Haji Kasim.

BANDAR SERI BEGAWAN, Ahad, 19 November. – Jabatan Ukur, Kementerian Pembangunan, Negara Brunei Darussalam dengan kerjasama Dart Logistics Sendirian Berhad menyambut Hari GIS Sedunia 2017 dengan mengadakan pelbagai permainan dan aktiviti semasa Bandarku Ceria di Taman Haji Sir Muda Omar 'Ali Saifuddien, di sini.

Menurut Siaran Akhbar Jabatan Ukur, Kementerian Pembangunan, Hari GIS Sedunia diraikan setiap tahun dalam minggu ketiga bulan November. Tema bagi Hari GIS Sedunia tahun ini ialah 'Discovering the World Through GIS'.

Pelbagai aktiviti diadakan sempena hari berkenaan di seluruh dunia oleh pengguna-pengguna Sistem Maklumat Geografi (GIS) dengan mempamerkan aplikasi-aplikasi yang dapat dimanfaatkan oleh lapisan mesyarakat.

Jabatan Ukur beberapa tahun kebelakangan meraikan Hari GIS Sedunia dengan mengadakan bengkel juga pameran aplikasi GIS dan mengadakan aktiviti-aktiviti yang melibatkan para penuntut serta pegawai dari sektor kerajaan dan swasta.

Dengan kerjasama Dart, sambutan tahun ini disasarkan kepada orang ramai, iaitu untuk meningkatkan kesedaran tentang GIS melalui acara permainan dan aktiviti.

Antara permainan yang disediakan ialah Piece the Puzzle, Sort the Kampung Names, Meneka Nama Bangunan & Jalan Raya, Label the Place, Meneka Jarak & Planet dan Magic Box serta Photo Booth.

CUSTOMER17.pngCUSTOMER18.png

ANTARA aktiviti yang diadakan sempena Hari GIS Sedunia.

Acara berkenaan dirasmikan oleh Juruukur Agung, Awang Haji Ali Bakar bin Haji Kasim diikuti dengan demonstrasi oleh Pengasas dan CEO Dart, Awang Zul 'Amali bin Dato Paduka Haji Idris.

HAB2.png

ACARA berkenaan dirasmikan oleh Juruukur Agung, Awang Haji Ali Bakar, diikuti dengan demonstrasi oleh Pengasas dan CEO Dart, Awang Zul 'Amali bin Dato Paduka Haji Idris.

Dart adalah syarikat teknologi tempatan pertama di negara ini yang menyediakan perkhidmatan tempahan teksi melalui aplikasi yang membolehkan pelanggan untuk menempah perjalanan daripada teksi dan pemandu berpengalaman dan perkhidmatan sokongan pelanggan untuk masalah teknikal. Aplikasi tersebut boleh dimuat turun dari Google Play dan Apple App.


Sumber: Siaran Akhbar Jabatan Ukur, Kementerian Pembangunan & Pelita Brunei

Attachments